Jáhly

autor: PRO-BIO Jáhly vznikají odstraněním svrchní slupky obilniny zvané proso. Nejstarší doložené údaje o pěstování prosa pocházejí z Číny a datují se do doby kolem roku 7 000 před naším letopočtem. Do střední Evropy se pravděpodobně dostalo východní cestou od Kaspického a Černého moře. Proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů, kteří ho konzumovali v podobě […]

Číst více

Dýně Hokaido

  Dýně Hokaido obvykle nedorůstá do obřích rozměrů tak, jako ostatní druhy dýní. Její slupka i dužnina mají pěkně oranžovou barvu, což lahodí oku už jen při pohledu na ni. Je také velmi dobrá po chuťové stránce a nezanedbatelbné je také její složení.     Tato dýně obsahuje především betakaroten, stejně tak jako jiné druhy […]

Číst více

Zdraví prospěšné papriky

  Na trhu existuje několik druhů paprik. Můžeme ochutnat červené, žluté, zelené, oranžové, ale i fialové. Také existují papriky bílé, tzv. slovenské, které ale většinou pálí, a tak nejsou moc vhodné pro malé děti. Ne že by dětskému organismu škodily, ale nejspíš dětem vůbec nebudou chutnat.   O chilli papričkách se raději ani nebudu zmiňovat, […]

Číst více

Fenykl sladký

      Fenyklový čaj je vřele doporučován již pro nejmenší miminka, když je trápí „prdíky“. Fenyklová semínka se používají do nejrůznějších druhů pečiva a moučníků. Syrový fenykl jako zelenina (viz obrázek) se nejvíce uplatní v zeleninových salátech. Vařený fenykl je dobré přidat do zeleninových nebo maso-zeleninových příkrmů pro kojence.         Jinak […]

Číst více

Borůvky

    Borůvky patří k velmi oblíbenému ovoci, a to nejen mezi dětmi. Své kouzlo mají určitě i proto, že si děti samy mohou v lese utrhávat malé temně fialové bobulky a plnit jimi svá bříška.     Borůvkové keříky najdeme především v jehličnatých lesích, kde často tvoří rozsáhlé kobercové porosty. Borůvky dozrávají většinou v […]

Číst více

Pažitka

Pažitka je trvalkou, cibulovitou rostlinou z čeledi liliovitých. Roste ve volné přírodě v Evropě a Asii nebo se pěstuje. Vytváří velmi bohaté trsy, které mívají až 100 výhonků s 2-4 jemnými trubkovitými listy dlouhými až 20 cm. Vyrůstají z podzemních cibulek, uvnitř jsou prázdné a na řezu kulaté. Po odříznutí znovu vyrůstají. Okolíky s množstvím […]

Číst více

Lilek – baklažán

  Tato rostlina patří mezi lilkovité a je tedy příbuzná bramborám, rajčatům a paprice. Je to velmi stará kulturní plodina rozšířená především v teplých až tropických krajinách. Lilek pravděpodobně pochází ze severní Afriky. V našich krajích se lilek začal objevovat až někdy začátkem 20. století.     Lilek je jednoletá rostlina náročná na teplo. Plodem […]

Číst více