Starejte se o svou spíž

spiz

Pokud se budete dobře starat o to, abyste ve spíži měli vše srovnané, přehledné a „neprošlé“, bude to pro vás nepřeberná pokladnice pro přípravu nejrůznějších jídel.

Dbejte o to, abyste měli pokud možno vše na očích. Na sáčky s nejrůznějšími surovinami, které jsou schované kdesi za velkou dózou, snadno zapomenete a nakonec se zkazí. Srovnejte si všechno tak, aby nejvyšší nádoby byly vzadu a nejmenší vepředu. Malé sáčky umístěte třeba do plastového košíku.

Čas od času (třeba jednou za 3 měsíce) projděte všechny zásoby, abyste zjistili, kterým už končí doba použitelnosti a tudíž je co nejrychleji použili do některého z pokrmů.

Sypké potraviny, jako mouky, cukr, sůl nebo třeba těstoviny, nejlépe uskladníte ve skleněných dózách s dobrým uzávěrem. Další načatá balení můžete znovu uzavřít pomocí gumičky, kolíku nebo izolepy. Dobře zabalené ingredience si déle zachovají svou chuť a vůni.

Než vyrazíte na velký nákup, ještě jednou se raději důkladně podívejte, jestli vám opravdu chybí těstoviny. Může se stát, že někde vzadu objevíte zapadlé dva pytlíky.

Police ve spíži je dobré potáhnout buď igelitovou fólií nebo voskovaným papírem.

Co by nemělo chybět v žádné spíži, je zhruba toto:

  • zeleninový bujon bez glutamanu
  • těstoviny různých tvarů a barev
  • rýže kulatozrnná, dlouhozrnná, příp. parboiled nebo basmati
  • konzervovaná rajčata
  • sterilovaná zelenina dle vašich chutí a zvyklostí
  • ocet, např. jablečný
  • med, melasa
  • olej slunečnicový, olivový, příp. sezamový nebo sojový
  • hořčice, kečup (po otevření patří do lednice)

Co ještě by nemělo chybět doma, si můžete přečíst v článku Jaké suroviny mít doma vždy po ruce?

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /data/web/virtuals/77816/virtual/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273