Pečené brambory se zelenou omáčkou

Postup

  • 1.

    Nejdříve si předehřejeme troubu. Brambory důkladně omyjeme, osušíme a několikrát propíchneme vidličkou, aby slupka nepraskla.

  • 2. Pro každou bramboru připravíme dostatečně velký kus alobalu, potřeme ho olejem a do těchto kusů alobalu brambory po jedné důkladně zabalíme. Položíme je na rošt a pečeme v troubě asi 45-50 minut.
  • 3. Na omáčku oloupeme vejce uvařená natvrdo. Bílky oddělíme, žloutky protlačíme přes jemné síto a rozmícháme s octem, hořčicí a solí. Postupně přiléváme slunečnicový olej a šleháme ponorným elektrickým šlehačem, dokud nevznikne omáčka podobná majonéze. Vmícháme do ní zakysanou smetanu. Bílky nasekáme velice najemno a vmícháme do omáčky.
  • 4. Bylinky opláchneme, osušíme, lístky najemno posekáme a vmícháme do omáčky. Osolíme, omáčku zakryjeme a necháme odležet.
  • 5. Hotové brambory v alobalu položíme na talíře, přes alobal je křížem do hloubky nařízneme, alobal i slupku rozevřeme a odklopíme. Brambory posypeme trochou soli a necháme na nich roztavit vločky másla. Do otvorů dáme trochu omáčky a brambory ozdobíme meduňkou. Zbylou omáčku podáváme k bramborám zvlášť.