Bramborové knedlíky plněné pórkem

Postup

  • 1.

    Pórek očistíme, podélně rozpůlíme a nakrájíme na tenké nudličky. Na pánvi rozehřejeme 50 g másla a pórek na něm 6-8 minut dusíme, osolíme a vložíme do síta, necháme okapat a dáme vychladnout.

  • 2. Brambory omyjeme, oloupeme, nahrubo nastrouháme a dobře vymačkáme v utěrce. Mléko uvedeme do varu s 20 g másla, osolíme a pak za stálého míchání přisypeme krupici. Na mírném ohni asi 10 minut vaříme. Strouhané brambory důkladně promísíme s teplou krupicí, osolíme a vmícháme nakrájený pórek. Žemli nakrájíme na kostičky a opečeme na rozehřátých 30 g másla.
  • 3. Z bramborové hmoty mokrýma rukama vytvarujeme asi 12 knedlíků, do každého vtlačíme několik kostiček smažené housky a knedlíky dobře uzavřeme. Osolenou vodu uvedeme do varu, vložíme do ní knedlíky a vaříme je zvolna na mírném ohni asi 20 minut, poté je vyjmeme děrovanou naběračkou. Na pánvi rozehřejeme 60 g másla a opražíme na něm strouhanku, kterou knedlíky posypeme.