Hovězí plátek s bramborami zapékanými v mléce

Postup

  • 1.

    Nové brambory nakrájíme na kolečka a položíme do ohnivzdorné nádoby vymazané máslem. Každou vrstvu brambor osolíme a ochutíme několika lístky čerstvého tymiánu.

  • 2. V mléce rozšleháme vajíčko a směs nalijeme na brambory. Vložíme do trouby a při teplotě 180 °C necháme asi 40 minut zapékat.
  • 3. Důkladně promícháme 5 dkg másla, trošku hořčice a nadrobno nasekanou bazalku, potom vložíme do chladničky a necháme ztuhnout.
  • 4. Hovězí plátek naložíme pokud možno několik hodin před vlastní přípravou do nálevu připraveného z oleje a hořčice, a potom po obou stranách opečeme dočervena na rozpáleném oleji. Až bude maso téměř hotové, přihodíme k němu několik rozpůlených třešňových rajčat a také je osmahneme.
  • 5. Opečené maso podáváme se zapečenými bramborami a bylinkovým máslem.