Jablečné řezy se skořicovou polevou

Postup

  • 1.

    Jablka nastrouháme, ochutíme mletou skořicí a vanilkovým cukrem a přimícháme také strouhanku.

  • 2. Připravíme těsto: propracujeme mouku s práškovým cukrem, máslem, dvěma vaječnými žloutky, práškem do pečiva a podle vlastní chuti s nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůrou. Uhnětené těsto necháme chvilku odpočinout, potom ho rozdělíme na dvě části a vyválíme na vále posypaném moukou.
  • 3. Jednu placku položíme na olejem vymazaný a strouhankou vysypaný pekáč tak, že podél stěn pekáče ponecháme zvýšený okraj. Těsto hustě propícháme vidličkou a rovnoměrně na něm rozprostřeme jablečnou směs. Potom položíme druhou placku těsta a na povrchu ji potřeme vaječnými bílky, nejméně třikrát a pokaždé v jiném směru. Nakonec i tuto vrstvu těsta propícháme vidličkou a pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme 50 až 60 minut.
  • 4. Připravíme polevu: smetanu přivedeme k varu a ochutíme ji skořicí, vanilkovým cukrem a medem. Zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve vodě.
  • 5. Upečené jablečné řezy podáváme zakapané skořicovou polevou.