Rýžový nákyp s jablky

Postup

  • 1.

    Přebranou, pečlivě propláchnutou rýži nasypeme do vařícího mléka, mírně osolíme, přidáme polovinu dávky másla, bez míchání zvolna zavaříme, přikryjeme poklicí a udusíme úplně doměkka. Dušenou rýži necháme za občasného promíchání vychladnout. Pekáč vymažeme zbylým máslem. Do vychladlé rýže přidáme vanilkový cukr, krupicový cukr a citrónovou kůru. Do pekáče lehce rozetřeme polovinu připravené rýže, na ni dáme oloupaná, jádřinců zbavená a na tenčí plátky nakrájená jablka, které posypeme směsí krupicového cukru se skořicí a očištěnými propláchnutými a spařenými rozinkami. Na jablka dáme zbývající rýži, pokapeme rozpuštěným máslem a upečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Při podávání sypeme moučkovým cukrem.