Kynuté knedlíky s povidly

Postup

  • 1.

    Droždí rozmícháme s cukrem, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hrubé mouky a rozmícháme, až vznikne řídké těstíčko - kvásek, který necháme v teple vykynout. Do zbylé prosáté hrubé mouky přidáme sůl, vykynutý kvásek, zbylé mléko a pečlivě promícháme, vypracujeme hladké, nelepivé těsto a dáme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme na silnější plát a nakrájíme na čtverce. Na jednotlivé dílky naneseme povidla, pečlivě zabalíme a necháme vykynout. Vkládáme do vařící osolené vody a vaříme 10-12 minut. Ihned po vyjmutí propichujeme špejlí, aby mohla vyprchat pára a knedlíky se nesrazily. Při podávání sypeme směsí moučkového cukru se skořicí a přelijeme rozpuštěným máslem.