Jahelník s ovocem a oříšky

Postup

  • 1.

    Jáhly propereme, 2-3 krát spaříme, propláchneme a nasypeme do osoleného a oslazeného mléka. Zlehka mícháme, na mírném ohni vaříme do změknutí. Ještě do horké hmoty zamícháme ovoce a oříšky a necháme trochu vychladnout. Pak přidáme žloutky, ušleháme sníh z bílků a opatrně všechno promícháme. Připravenou kaši přeneseme do vymaštěné zapékací misky nebo pekáče, povrch urovnáme, pokryjeme tenkými plátky másla a zvolna upečeme ve středně vyhřáté troubě. Jahelník mužeme připravit i s čerstvým ovocem (jablka, jahody, trešně ). Politý ovocnou šťávou mužeme podávat jako hlavní jídlo nebo postříkáme šlehačkou, posypeme strouhanou čokoládou a podáváme jako dezert.