Recepty pro nemocné děti

marudek

Vaše dítě je nemocné. Nemá chuť k jídlu, nad jeho jinak oblíbenými pokrmy se ošklíbá. Zkuste mu uvařit některá jídla podle následujících receptů. Tyto pokrmy ho nezatíží a měly by mu dodat potřebné živiny. Nedávejte mu příliš velké dávky, většinou si sám malý pacient řekne, kdy má dost.
Pokud vaše dítě nepřijímá ani tato jídla, důležité je především hodně pít, obzvláště při horečnatých onemocněních.
Pokud si nejste jen trochu jisti tím, zda vaše dítě přijímá dost živin, je nejlepší vše prokonzultovat s lékařem.

 

Zeleninový vývar
Mrkev, petržel, brokolici a brambory vcelku uvaříme doměkka se špetičkou soli. Přecedíme a podáváme teplé se starším rohlíkem, zavařenou krupicí nebo vařenou rýží.

Kroupový čaj – odvar
Vyprané kroupy nebo krupky uvaříme do měkka nejlépe v tlakovém hrnci. Přecedíme a odvar podáváme teplý nebo vlažný.

Rýžový krém
Vypranou kulatou rýži uvaříme doměkka ve vodě a rozmixujeme i s odvarem. Můžeme zředit kysaným výrobkem, ochutit pomerančovou šťávou a ozdobíme strouhanými oříšky pro větší děti – mají-li chuť. Krém je sytý, nedáváme ho mnoho.

Ovocné želé
Rozvaříme angrešt nebo jostu a černý rybíz, přecedíme a lehce přisladíme. Přidáme namočenou želatinu podle návodu a necháme v misce nebo tvořítku vystydnout. Podáváme při teplotě a horečce.

Dušené těstoviny s jablky
Rýžové těstoviny uvaříme v dostatku vody a scedíme. Zvlášť podusíme v trošce vody loupaná jablka a banán. Přisypeme těstoviny, promícháme a pod poklicí necháme v troubě prohřát. Podáváme jako lehké jídlo při odlehčovací dietě.

Dušená mrkev s rýží a vločkami
Mrkev nastrouháme nahrubo, zalijeme vařící vodou, vsypeme vypranou kulatou rýži a ovesné vločky. Vše vaříme do měkka a rozmixujeme. Podáváme při průjmovém onemocnění.

Pudink rýžový nebo kukuřičný
Ve vodě vaříme do měkka kulatou rýži (nebo použijeme kukuřičnou instantní kaši) nejméně půl hodiny a zahustíme ji rozmíchaným pudinkovým práškem, který povaříme nejméně 2 minuty, lehce osladíme a dobře rozšleháme. Pudink podáváme vlažný při zažívacích potížích.

Bramborová kaše s jablky
Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Zalijeme je vařící vodou (asi 1 cm nad brambory), mírně osolíme a po chvíli přidáme kousky oloupaného jablka. Dovaříme společně, scedíme a za tepla rozmačkáme nebo rozmixujeme podle věku dítěte. Podáváme vlažnou, jen kolik dítě přijme. Raději za chvíli nabídneme další dávku.

Šťáva z krájené cibule
Cibuli nakrájíme jemně, prosypeme hroznovým cukrem, po 12 hodinách přecedíme a po lžíci podáváme 5x denně při nachlazení, zejména při kašli.

Zeleninové džusy
Čerstvou mrkev a brambor nastrouháme, nakrájíme petrželovou nať a vše vymačkáme. Šťávu ředíme horkou vodou 1 : 1 a podáváme po lžičkách.

 

Zatím žádné komentáře.

Napsat komentář


+ 1 = dva