Když dítě odmítá jídlo kvůli kouskům cibule

Už se vám stalo, že jste pečlivě a s láskou připravila jídlo a Vaše dítko v něm spatřilo kousíčky cibule a nechtělo jíst tím pádem celý pokrm? Tento článek se samozřejmě nevztahuje na děti, které cibuli opravdu nesnášejí nebo na ni mají dokonce alergii. Jde o to, když si naše ratolesti vymýšlejí, trochu je „obelstít“. […]

Číst více

Tipy na zpracování šípků

  Šípky jsou známé především vysokým obsahem vitamínu C, ale obsahují i vitamíny A, K, B1 a B2. Jádra obsahují vitamín E. Z šípků se dá vyrobit marmeláda, kompot, sirup, čaj, protlak či víno (poslední jmenované samozřejmě ne pro děti). Šípková marmeláda Zralé šípky omyjeme, přepůlíme je a zbavíme jadérek. Rozmixujeme je a dáme do […]

Číst více

Příprava domácího vývaru do zásoby

Zeleninový nebo masový vývar bývá součástí mnoha pokrmů. Jsou základem polévek, omáček, podlévají se jimi různé pečené nebo dušené pokrmy. Jídlům dodávají výraznější chuť než obyčejná voda a také mají mnohem vyšší výživnou hodnotu. Čistý vývar se hodí i jako posilující nápoj během nemoci nebo v rekonvalescenci a děti ho obvykle dobře přijímají.     […]

Číst více

Nedostupné suroviny aneb Co čím nahradit

  Milé hospodyňky,jistě se vám už stalo, že vás některý z receptů na tomto webu zaujal, začetly jste se do seznamu ingrediencí a najednou jste zjistili, že buď uvedenou surovinu vůbec neznáte a nebo že ji znáte, ale není v blízkém okolí vašeho bydliště vůbec k sehnání? Nabízím vám seznam surovin, kterými můžete ty původní […]

Číst více

Tipy na použití rajčatového protlaku

    Rajčatový nebo také rajský protlak není „odsouzen“ jen k tomu, aby se z něj uvařila rajská omáčka. Ne že by na rajské omáčce bylo něco špatného, to vůbec ne, ale rajský protlak má prostě daleko širší použití. Zajímá-li vás to, čtěte dál.     Rajčatový protlak se většinou prodává v konzervách. Ty mívají […]

Číst více

Zapečené pokrmy a nákypy

Zapékání neboli gratinování je velmi oblíbeným způsobem přípravy jídel. U zapékaných pokrmů je velmi důležitá křupavá kůrčička, které dosáhneme zapékáním bez pokličky či alobalu. Zapékat můžeme zeleninu, ovoce, těstoviny, rýži, brambory, ale i obilniny, jako např. ovesné, pšeničné či žitné vločky, pohanku, jáhly, apod. Dále samozřejmě maso, uzeniny,… Velmi důležitou součástí zapečených pokrmů jsou různé […]

Číst více

Příprava mletých mas

    Pokrmy z mletého masa bývají u dětí oblíbené. Ať už se jedná o sekanou, karbanátky, různé směsi na těstoviny, vždy se mohou z mletých mas vykouzlit opravdové lahůdky. Pokud děti odmítají jíst maso obecně, pokrmy z mletého masa by si mohly oblíbit.     Předností koupených mletých mas bývá jejich cena, jsou opravdu […]

Číst více