Příprava domácího vývaru do zásoby

vyvar

Zeleninový nebo masový vývar bývá součástí mnoha pokrmů. Jsou základem polévek, omáček, podlévají se jimi různé pečené nebo dušené pokrmy. Jídlům dodávají výraznější chuť než obyčejná voda a také mají mnohem vyšší výživnou hodnotu. Čistý vývar se hodí i jako posilující nápoj během nemoci nebo v rekonvalescenci a děti ho obvykle dobře přijímají.

 

 

Velmi dobré je připravit si masový nebo zeleninový vývar do zásoby do mrazničky. Hotový vychladlý vývar se nalije do sklenic nebo plastových dóz, případně i do igelitových sáčků vhodných pro zmrazení. Máme ho tak k dispozici vždy, když je potřeba.

 

Důležité je vařit suroviny pro přípravu kvalitního vývaru velmi dlouho, až 7 hodin. Jen tak se do vody dostanou všechny výživné látky ze zeleniny, případně masa. Na zeleninový vývar jsou potřeba různé druhy zeleniny, bylinek a koření, na masový vývar maso nebo kosti, ale též zelenina, bylinky a koření.

 

Příprava masového vývaru
Do studené vody vložíme maso, případně i kosti, oloupanou a pokrájenou mrkev, celer (bulvový nebo řapíkatý), celou oloupanou cibuli, několik oloupaných stroužků česneku, bobkový list, zelenou petrželku ve svazku a pár kuliček nového koření. Vše přivedeme k varu a pak velmi mírným varem vaříme 7 hodin. Případnou pěnu během vaření sbíráme. Hotový vývar scedíme přes husté síto nebo čisté plátno a čistý rozlijeme do vhodných nádob libovolné velikosti, necháme vychladnout a uložíme do mrazáku.

 

Příprava zeleninového vývaru
Do studené vody vložíme na kousky pokrájenou zeleninu, jako je mrkev, kořenová petržel, pastinák, kedlubny, brokolice, celer, celou oloupanou cibuli, pár oloupaných stroužků česneku, svazek zelené petrželky, bobkový list, několik kuliček nového koření. Stejně jako u masového vývaru vše přivedeme k varu, zmírníme plamen na miminum a vaříme 4 hodiny. Hotový vývar opět přecedíme a rozlijeme do nádob. Necháme vychladnout a dáme zmrazit.

 

Rybí vývar
Rybí maso z bělomasých ryb zalijeme studenou vodou, přidáme pokrájený pórek, oloupanou nakrájenou cibuli, citrón (chemicky neošetřený) nakrájený na měsíčky, několik pokrájených stonků řapíkatého celeru, svazek zelené petrželky, bobkový list a snítku kopru. Velmi mírným varem vaříme 1 hodinu. Hotový vývar scedíme a rozlijeme do připravených nádob. Necháme dobře vychladnout a uložíme do mrazničky.

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /data/web/virtuals/77816/virtual/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273