Přídatné látky v potravinách neboli Éčka

ecka

Všude na nás číhají. Pro mnohé jsou velkým strašákem, aniž by věděli, že ne všechna éčka jsou škodlivá. Někteří z nás vůbec netuší, že nějaká éčka vůbec existují, což je velká škoda, protože by omezením jejich konzumace třeba mohli předejít mnohým svým zdravotním problémům.
Proč se vlastně různá éčka do potravin přidávají? Tak za prvé je to kvůli urychlení různých postupů při průmyslové výrobě. Velké průmyslové závody se bez nich neobejdou. Za druhé je to kvůli prodloužení trvanlivosti potravin, to aby byly výrobky v obchodech dlouho „čerstvé“. Za třetí je to proto, aby se zlepšily vlastnosti některých původních surovin. Za čtvrté proto, aby se zlepšila chuť, barva či aroma výrobku.
Ale věděli jste, že některá z nich dokonce mohou prospívat našemu zdraví? Asi bude nejlepší, když si většinu éček používaných při výrobě naprosté většiny dnes prodávaných potravin, představíme.

Látky působící příznivě:
E: 100, 101, 140, 150a, 160a, c, d, e, 161b, 162, 163, 170, 175, 270, 290, 300, 306-308, 322, 410, 440, 901, 948.

Látky , které jsou ještě přijatelné:
E: 141, 172, 174, 260, 296, 301, 302, 304, 309, 315, 316, 325-327, 334, 350-352, 363, 406, 460, 470b, 551-553, 640, 650, 902-904, 920, 949, 1102, 1103.

Látky, které jsou už méně vhodné:
E: 150b, c, d, 153, 160b, f, 171, 200, 202, 203, 261, 263, 297, 330-332, 335, 337, 353, 354, 400-404, 407, 415-418, 420-422, 425, 445, 461, 463-466, 469, 470-475, 481-483, 491-495, 500-504, 508-511, 514-517, 254-530, 554-559, 570, 574-579, 585, 912, 914, 938, 939, 941, 942, 953, 956, 957, 965-967, 999, 1105, 1200, 1404, 1420, 1422, 1451, 1520.

Látky, které působí nepříznivě:
E: 120, 161g, 173, 234, 236, 251, 252, 262, 280-283, 338-341, 343, 355-357, 380, 385, 405, 407a, 412-414, 432-436, 442, 444, 450-452, 459, 468, 476, 477, 479b, 507, 513, 518, 520-523, 535, 536, 538, 541, 620-635, 900, 943, 950, 951, 959, 1201, 1202, 1410-1414, 1440, 1442, 1450, 1505, 1518.

Látky, které mají výrazně nepříznivý účinek:
E: 102, 104, 110, 122-124, 127-133, 142, 151, 154,155, 180, 210-224, 226-228, 230-233, 235, 242, 249, 250, 284, 285, 310-312, 320, 321, 512, 905, 927, 944, 952, 954.

 

zdroj výčtu Éček: časopis Regenerace

 

Takový výčet přídatných látek, neboli aditiv, mnohým z nás nic moc neřekne. Je to vlastně shluk čísel a onoho známého „E“. Na mnoha výrobcích je ale přídatná látka popsána celým názvem, my se tedy můžeme dozvědět, že např. E202 je sorban draselný, což je konzervační látka. Nebo že ono velmi časté E621 je glutaman sodný. A je na nás, zda si onen výrobek koupíme, nebo se poohlédneme po jeho zdravější variantě.
Na trhu už existuje několik knih o éčkách, které pěkně popisují jednotlivá aditiva a ještě je u nich popsán možný účinek na zdraví. Každému, kdo chce pro své zdraví něco udělat, vřele doporučuji si některou z nich přečíst, aby dostal požadované informace.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /data/web/virtuals/77816/virtual/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273