Konzervanty

Jak je patrné z obrázku, čísla konzervačních látek jsou v rozmezí od E 200 – E 290. Pokud se chceme těmto látkám vyhýbat, stačí si zapamatovat tyto nejčastěji používané konzervanty: kyselina sorbová a její soli (E 200 – E 203), kyselina benzoová a benzoany (E 210 – E 213), siřičitany (E 220 – E 228) […]

Číst více

Glutaman sodný E 621

Glutaman sodný (MSG) je sodná sůl kyseliny glutamové, jednoho ze stavebních bloků bílkovin. Během zpracování a skladování může v potravinách bohatých na bílkoviny (mléčné výrobky, maso, ryby a drůbež) vznikat kyselina glutamová, a z ní pak MSG. Průmyslově se MSG často vyrábí z řepné melasy. Glutaman sodný je jednou z nejpoužívanějších přídatných látek. Zvýrazňuje chuť […]

Číst více

Přírodní a umělá barviva

Barviva hrají důležitou roli v potravinářské výrobě. Spotřebitel sáhne v obchodě raději po krásně sytě barevné limonádě, než po té, která má barvu nevýraznou. Na barvu výrobků se zaměřují hlavně děti, proto se právě spousta cukrovinek přibarvuje – a v naprosté většině případů jde o barviva umělá. Barviva se dělí do dvou skupin – na […]

Číst více

Přídatné látky v potravinách neboli Éčka

Všude na nás číhají. Pro mnohé jsou velkým strašákem, aniž by věděli, že ne všechna éčka jsou škodlivá. Někteří z nás vůbec netuší, že nějaká éčka vůbec existují, což je velká škoda, protože by omezením jejich konzumace třeba mohli předejít mnohým svým zdravotním problémům.Proč se vlastně různá éčka do potravin přidávají? Tak za prvé je […]

Číst více