Kyselina listová

spenat

Listová zelenina, jako špenát, kapusta, růžičková kapusta, ale i brokolice, obsahuje tento velice důležitý vitamín.

 

Tento vitamín je nutný pro tvorbu nových a obnovu stávajících buněk. Toto je extrémně důležité v období prudkého růstu buněk, jako je dětství a těhotenství. Děti, ale i dospělí potřebují kyselinu listovou ke správné tvorbě červených krvinek, je tedy nezbytný v prevenci proti anémii (chudokrevnosti).

Těhotné ženy by měly brát kyselinu listovou v tabletách (jen tak si zajistí dostatečný přísun) na úplném počátku těhotenství, ideální však je užívat ji ještě před otěhotněním. Je prokázáno, že užívání kyseliny listové během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému (např. rozštěp páteře).

Kyselina listová je také velmi důležitá v prevenci proti rakovině prsu, slinivky břišní a tlustého střeva.

Přírodní zdroje kyseliny listové:

  • tmavě zelené listy různé zeleniny
  • mrkev
  • kvasnice
  • játra
  • žloutek
  • meruňky
  • avokádo
  • dýně
  • fazole
  • celozrnné obilniny

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /data/web/virtuals/77816/virtual/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273