Konzervanty

e_konz

Jak je patrné z obrázku, čísla konzervačních látek jsou v rozmezí od E 200 – E 290. Pokud se chceme těmto látkám vyhýbat, stačí si zapamatovat tyto nejčastěji používané konzervanty: kyselina sorbová a její soli (E 200 – E 203), kyselina benzoová a benzoany (E 210 – E 213), siřičitany (E 220 – E 228) a dusitany a dusičnany (E 249 – E 252).

 

Zákon definuje konzervanty jako látky, které prodlužují údržnost potravin a které je chrání proti zkáze způsobené činností mikroorganismů.

 

To ovšem neznamená, že nevyhnutelně musíme konzumovat potraviny s obsahem konzervačních látek. Nejlepší je vybírat si takové, které konzervanty neobsahují a pokud možno co nejrychleji je zkonzumovat. Kdo nechce jíst spoustu „chemie“, určitě si dá tu práci a v obchodech se porozhlédne po zdravější verzi výrobků. Není to tak těžké, jak by se mohlo zdát. Bio-potraviny jsou automaticky bez veškerých „Éček“, v prodejnách zdravé výživy jsou produkty také zaručeně bez různých přídatných látek.

 

Ten, komu není jedno, co konzumuje, mi dá určitě za pravdu v tom, že není až tak složité a zdlouhavé číst etikety za účelem vyhýbání se škodlivým látkám. Myslím si, že děti si zdravé výrobky opravdu zaslouží, a proto se snažme jim je nabízet. Snažme se ovlivnit, co ovlivnit můžeme.

 

Docela smutná je skutečnost, že veškeré sirupy, až na pár výjimek (např. Sirup Yo), jsou „zatíženy“ konzervačními látkami. Nejčastěji se používá E 202, E 211 nebo dokonce oba zároveň. Navíc obsahují ještě umělá barviva. To samé je s různými ovocnými šťávami prodávanými v malých 330 ml lahvičkách. To je jen malý zlomek toho, co nabízí současný trh našim nejmenším.

 

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /data/web/virtuals/77816/virtual/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273