Glutaman sodný E 621

e621

Glutaman sodný (MSG) je sodná sůl kyseliny glutamové, jednoho ze stavebních bloků bílkovin. Během zpracování a skladování může v potravinách bohatých na bílkoviny (mléčné výrobky, maso, ryby a drůbež) vznikat kyselina glutamová, a z ní pak MSG. Průmyslově se MSG často vyrábí z řepné melasy.

Glutaman sodný je jednou z nejpoužívanějších přídatných látek. Zvýrazňuje chuť mnoha pokrmů a setkáme se s ním v mnoha průmyslově zpracovaných potravinách. Používá se v masových a zeleninových vývarech (kostkách), instantních polévkách, omáčkách, směsích koření, ochucovadlech a konzervovaných a mražených masných, drůbežích a zeleninových výrobcích.

Některé druhy instantních polévek obsahují také tzv. bílkovinný hydrolyzát, ve kterém je glutaman také obsažen.

Větší dávky MSG mohou vyvolávat u citlivých osob nežádoucí účinky: bolesti hlavy, tlak na prsou, pálení v zadní části krku. V některých případech také poruchy vnímání, halucinace, nevolnost, zvracení, dýchavičnost a ospalost.

Lidé, kteří trpí astmatem, by se měli důsledně glutamanu vyhýbat, protože reakce po požití této látky může být u nich velice bouřlivá.

Některé potraviny mají přirozeně vyšší obsah MSG, avšak v těchto případech nebyly pozorovány žádné nežádoucí reakce.

zdroj: Víme, co jíme?, autorka Dr. Tereza Vrbová, nakl. EcoHouse, 2001

 

 

 

Do kojeneckých jídel je zakázáno přidávat glutaman, a to i v mnoha jiných zemích, nejen u nás. Pokud nechceme, aby i starší děti konzumovaly pokrmy obsahující glutaman, musíme pozorně číst údaje na obalech výrobků. Tato látka se označuje buď celým názvem (glutaman či glutamát sodný), pojmem „látka zvýrazňující chuť“nebo jen kódem E 621.

 

Další látkou, která působí jako zvýrazňovač chuti, je inosinan sodný E 631. Přidává se do různých mražených polotovarů, do kořenících směsí, apod. U této látky nebyly sice prokázány nežádoucí účinky, ovšem pokud dáváme přednost přirozené chuti potravin bez zbytečných aditiv, raději se i této látce vyhněme. U dětí to platí dvojnásob. Já osobně jsem již několikrát narazila na obsah této přídatné látky v různých směsích koření, a právě na obalech těchto výrobků bylo hlásáno „bez glutamanu“. Ano, to je sice pravda, ale už skutečnost, že jak glutaman, tak inosinan sodný patří do stejné skupiny látek působících nepříznivě (viz Přídatné látky v potravinách neboli Éčka), mě přesvědčila o tom, tyto výrobky nekoupit.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /data/web/virtuals/77816/virtual/www/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1273